Ξυλοφάγα Έντομα

Τι είναι τα ξυλοφάγα έντομα?

Τα ξυλοφάγα έντομα είναι είδη εντόμων που προσβάλλουν το ξύλο των δένδρων σε εξωτερικούς χώρους (δάση, αγρούς). Υπάρχουν είδη που προσβάλλουν το ξύλο των κατοικημένων χώρων. Τα βλέπουμε σπάνια μέσα στο σπίτι. Βλέπουμε μόνο τις οπές και τα πριονίδια. Είναι πολύ δύσκολη η καταπολέμηση τους. Υπάρχουν είδη που προσβάλλουν και τις δύο κατηγορίες ξύλου. Τα ακριβά ξύλα αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τα ξυλοφάγα έντομα. Σημαντική διαφορά: τα ξυλοφάγα κατοικημένων χώρων έχουν προσαρμοστεί σε ξηρό (επεξεργασμένο) ξύλο (οι στοές είναι άχρωμες, στεγνές, με πριονίδι), ενώ τα άλλα ξυλοφάγα σε ξύλο με μεγαλύτερη υγρασία (οι στοές είναι άδειες, με καστανό χρώμα).

Τρόποι προσβολής:

Εισβολή σε κατοικημένους χώρους από έξω

– Τοποθέτηση προσβεβλημένου ξύλου σε χώρο με υγιές ξύλο

Τα έντομα που προσβάλλουν το ξύλο είναι κυρίως :

ΚΟΛΕΟΠΤΕΡΑ (σαράκια), ΙΣΟΠΤΕΡΑ (τερμίτες), ΥΜΕΝΟΠΤΕΡΑ

Τι προκαλούν?

Καταστροφή της ξυλείας του σπιτιού (κάσες, ντουλάπες, δοκάρια, ταβάνια κλπ)

– Καταστροφή επίπλων και σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρης καταστροφή αντικών

– Τεράστια οικονομική ζημιά για τον ιδιοκτήτη

– Μεγάλος χρόνος αποκατάστασης των ζημιών

Πως τα αντιμετωπίζουμε?

Για την αντιμετώπιση των ξυλοφάγων εντόμων πραγματοποιείται απεντόμωση και εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι:

 1. Έγκαιρη ανίχνευση: Χρειάζεται να γίνει από πτυχιούχο Γεωπόνο με μεγάλη εμπειρία στην ανίχνευση και στην καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων. Συνήθως χρειάζονται 1-3 επισκέψεις στον χώρο για την οριστική εξάλειψη του προβλήματος. Όσο γρηγορότερα γίνει η διάγνωση του προβλήματος, τόσο πιο εύκολη θα είναι η αντιμετώπισή του.

2.Πρόληψη

 • Το κτίριο πρέπει να είναι ‘’αφιλόξενο’’ μέρος για τα έντομα. Το κτίριο μπορεί να προστατευθεί από την ‘’εισβολή’’ των εντόμων με μια σειρά πολύ απλών παρεμβάσεων
 • Εκτός από την ‘’εισβολή‘’, το κτίριο μπορεί να προστατευθεί και από την παραμονή των εντόμων στο εξωτερικό του
 • Μόνο η συχνή παρακολούθηση και ο έγκαιρος εντοπισμός των εντόμων και του αρχικού σταδίου της προσβολής μπορεί να μας οδηγήσει σε ασφαλή καταπολέμηση χωρίς μεγάλη προσπάθεια και κόστος
 • Τα μέτρα πρόληψης κατά των ξυλοφάγων ειδών, συχνά μπορούν να προστατεύσουν και από τα έντομα αποθηκών, εσωτερικών χώρων και υγειονομικής σημασίας
 • Δεν πρέπει να φυτεύουμε θάμνους ή και δένδρα πολύ κοντά (σε επαφή) με το κτίριο
 • Δεν τοποθετούμε περιμετρικά στο εξωτερικό αναρριχητικά φυτά (κισσός κτλ.), ιδιαίτερα στην οροφή
 • Χρησιμοποιούμε χονδρό αμμοχάλικο (ή συναφή υλικά) που δεν κρατά υγρασία και όχι ξύλο (που συχνά επιτρέπει στην υγρασία να μπει στο κτίριο)
 • Δεν βάζουμε δυνατά φώτα ακριβώς έξω από τους τοίχους (ελκύουν ιπτάμενα έντομα, συχνά ξυλοφάγα). Εάν είναι αναγκαίο μπορούμε να επιλέξουμε φώτα με (χαμηλή) υπεριώδη ακτινοβολία. Το ίδιο ισχύει και για τα φώτα που δείχνουν προς το κτίριο.
 • Δοχεία απορριμμάτων συμπεριλαμβανομένου και των δοχείων για τα απορρίμματα κήπων κτλ. πρέπει να βρίσκονται σε ειδικά και οπωσδήποτε κλεισά δοχεία, μακριά από το κτίριο
 • Να ελέγχουμε τις υδρορροές (καθαριότητα και καλή κατάσταση)
 • Φωλιές πουλιών (και άλλων ζώων) πρέπει να αποφεύγονται γιατί είναι εστίες εντόμων
 • Σφραγίζουμε όλες τις οπές του κτιρίου, ιδιαίτερα αυτές των ηλεκτρικών και τηλεφωνικών καλωδίων
 • Πόρτες και παράθυρα πρέπει να είναι στεγανοποιημένα και να είναι κλειστά, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και πλαίσιο (μικρής διατομής) σε κάθε άνοιγμα
 • Χρησιμοποιούμε στεγανές δομικές κατασκευές, όπως τούβλα, πέτρα, μπετόν, ατσάλι
 • Διάφορα μηχανήματα, όπως το κλιματιστικό, δημιουργούν συνθήκες υγρασίας. Συχνός έλεγχος και καθαρισμός (αυξημένη υγρασία ή νερά που μένουν ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων)
 • Σε ειδικές περιπτώσεις (πχ. μουσεία, βιβλιοθήκες) πρέπει τα καθιστικά, έπιπλα, ντουλάπες κτλ. να βρίσκονται ξεχωριστά από το χώρο έκθεσης, και να παρεμβάλλεται ένα δωμάτιο ‘’καραντίνας’’
 • Και στο εσωτερικό οι παροχές νερού πρέπει να τυλίγονται με μονωτικό υλικό
 • Σε περιπτώσεις βιομηχανιών και συναφών χώρων χρησιμοποιούμε παγίδες (διαφόρων τύπων) με συχνή επιθεώρηση
 • Επιθεώρηση τόσο στο χώρο όσο και στο προϊόν
 • Οι νέες παραλαβές ξυλείας δεν πρέπει να τοποθετούνται μαζί με τις παλιές, ενώ πρέπει να είναι καλυμμένες με πλαστικό
 • Πρέπει να αναζητούμε την προσβολή στα πρώτα της στάδια (πριν είναι αργά)
 • Βερνίκωση ξύλων ώστε να μην προσβληθεί από λύκτο
 1. Εφαρμογή εντομοκτόνων: Αφορά την χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων για κατοικημένους χώρους με μεγάλη διάρκεια δράσης και φιλικά για τον άνθρωπο. Αναφερόμαστε σε ψεκασμούς εντομοκτόνων και στη χρήση καπνογόνων εντομοκτόνων (υποκαπνισμός) στο χώρο προσβολής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε φωσφίνη ή έγχυση ειδικού διαλύματος σε τρύπες στο χώμα του κήπου.

Γιατί να προτιμήσετε την EPESTCONTROL?

Εγγυόμαστε για την οριστική απαλλαγή από φίδια, τρωκτικά, ιπτάμενα και βαδιστικά έντομα τα οποία προξενούν προβλήματα στην υγεία μας αλλά και στη καθημερινότητα μας. Απρόσκοπτη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τήρηση του φακέλου παρασιτοκτονίας που επιβάλλεται να έχουν με βάση την ελληνική νομοθεσία. Εγγυημένο αποτέλεσμα καθώς η εφαρμογή γίνεται από τον υπεύθυνο Γεωπόνο, ειδικά εκπαιδευμένο στην καταπολέμηση παρασίτωνΗ εταιρία μας διαθέτει άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους (8228/04.07.2017) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εφαρμόζει το Σύστημα Διαχείρισης για την Ποιότητα των Υπηρεσιών σύμφωνα με το νέο Πρότυπο EN ISO 9001 (Letrina S.A.).Η EPESTCONTROL είναι από τις λίγες εταιρίες στη χώρα μας που είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το πρότυπο EN 16636 (Letrina S.A.).Το ΕΝ 16636 είναι το Ευρωπαϊκό Πρότυπο για τις επιχειρήσεις στον τομέα διαχείρισης παρασίτων και επιβλαβών οργανισμών.Το Σήμα Ποιότητας PCC ενσωματώνει τα βασικά σημεία, τα πλέον κρίσιμα χαρακτηριστικά των Συστήματος Διαχειρισης Ποιότητας ISO 9001:2015 και Παροχής Υπηρεσιών Παρασιτοκτονίας, ΕΝ 16635:2015.

Καλέστε μας

Επικοινωνήστε μαζί μας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και μαζί θα βρούμε τη οριστική του λύση στην οικονομικότερη τιμή. Η επιχείρηση μας εγγυάται για την ποιότητα των προϊόντων που θα χρησιμοποιήσει και την αποτελεσματικότητα για όλες τις υπηρεσίες απεντόμωσης και απολύμανσης που θα εφαρμόσει. Παρέχουμε πιστοποιητικό απεντόμωσης και μυοκτονίας είτε σε ιδιώτες πχ. πολυκατοικίες, είτε σε επαγγελματίες πχ. φούρνους, καταστήματα κ.α.

Ενδεικτικό Κοστολόγιο:

– Απεντόμωση Διαμερίσματος 80 τ.μ. σε Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη: 50,00€ πλέον φ.π.α..

– Απεντόμωση Μονοκατοικίας έως 150 τ.μ. εντός Λεκανοπεδίου Αττικής: 90,00€ πλέον φ.π.α..

(αφορά τον έλεγχο και τον ψεκασμό εξωτερικών και εσωτερικών χώρων)

Επικοινωνήστε μαζί μας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και μαζί θα βρούμε τη οριστική του λύση στην οικονομικότερη τιμή.

Η επιχείρηση μας εγγυάται για την ποιότητα των προϊόντων που θα χρησιμοποιήσει και την αποτελεσματικότητα για όλες τις υπηρεσίες απεντόμωσης και απολύμανσης που θα εφαρμόσει.
Παρέχουμε πιστοποιητικό απεντόμωσης και μυοκτονίας είτε σε ιδιώτες πχ. πολυκατοικίες, είτε σε επαγγελματίες πχ. φούρνους, καταστήματα κ.α.

Καλέστε μας!