Κουνούπια

Τι είναι τα κουνούπια?

Τα κουνούπια είναι έντομα και είναι τα σημαντικότερα αιμομυζητικά αρθρόποδα στον πλανήτη. Απαντώνται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερα από 3.500 είδη Anophelinae (Anopheles) που μεταδίδουν την ελονοσία. Τα κουνούπια Culicinae (Culex, Aedes, Culiseta, Mansonia κ.α.) μεταδίδουν τον κίτρινο & δάγκειο πυρετό καθώς και εγκεφαλίτιδες. Ο ιός του Νείλου μεταδίδεται από το κοινό κουνούπι. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα κουνούπια σχεδόν όλο το χρόνο. Τα θηλυκά ενήλικα κουνούπια χρειάζονται να τραφούν με αίμα για να ολοκληρώσουν με επιτυχία τον βιολογικό τους κύκλο. Τα κουνούπια τρέφονται από τα άνθη κυρίως και για αυτό βρίσκονται στους κήπους. Για την ολοκλήρωση του βιολογικού τους κύκλου είναι απαραίτητη η ύπαρξη νερού κυρίως στάσιμου περισσότερο από 7 ημέρες. Το κοινό κουνούπι ευδοκιμεί σε βρώμικα νερά πχ. φρεάτια. Τα πιο κοινά είδη κουνουπιών στη χώρα μας είναι τα Anopheles maculipennis, Culex pipiens, Aedes aegyptii. Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί στη χώρα μας το κουνούπι Τίγρης που έχει μέγεθος 5-6 mm. Προτιμά ελαστικά αυτοκινήτων επειδή γεννάει σε κάθετες επιφάνειες. Μπορεί να γεννήσει και σε ποτήρια/κρυμμένα νερά/τασάκια κλπ. Το καλοκαίρι είναι πιο συχνή η παρουσία του. Ωοτοκεί το φθινόπωρο και τα αυγά του ανοίγουν τον Μάιο.

Τι μεταδίδουν?

 • Ελονοσία
 • Κίτρινο πυρετό
 • Δάγγειο πυρετό
 • Εγκεφαλίτιδες

Πως τα αντιμετωπίζουμε?

Για την αντιμετώπιση των κουνουπιών πραγματοποιείται απεντόμωση και εφαρμόζονται οι εξής μέθοδοι:

 1. Έγκαιρη ανίχνευση: Χρειάζεται να γίνει από πτυχιούχο Γεωπόνο με μεγάλη εμπειρία στην ανίχνευση και στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Συνήθως χρειάζονται 1-3 επισκέψεις στον χώρο για την οριστική εξάλειψη του προβλήματος.
 2. Εφαρμογή εντομοκτόνων: Αφορά τη χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων για ψεκασμούς εσωτερικών και εξωτερικών χώρων καθώς και υποκαπνισμό σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα οι υπολειμματικοί ψεκασμοί πραγματοποιούνται
 • Σε εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων
 • Σε παρακείμενους θάμνους
 • Γύρω από τις εστίες αναπαραγωγής
 1. Πρόληψη:
 • Χρήση δικτυωτού πλέγματος με οπή < 16 mm σε παράθυρα, καμινάδες κλπ.
 • Απωθητικές ουσίες πχ. AUTAN
 • Καπνογόνα πλακίδια, σπείρες (με ανοιχτά παράθυρα)
 • Περιορισμός των εστιών ανάπτυξης (αποστράγγιση, καθαρισμός εστιών, καταστροφή των μικρών εστιών)
 • Ποτίζουμε μόνο το πρωί και όχι το βράδυ
 1. Χρήση ηλεκτρικών παγίδων: Τοποθέτηση εγκεκριμένων παγίδων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Οι παγίδες συνήθως έχουν κόλλα σε συγκεκριμένο σημείο ή λειτουργούν με ηλεκτρική εκκένωση ή με μηχανικό τρόπο.

Γιατί να προτιμήσετε την EPESTCONTROL?

 • Εγγυόμαστε για την οριστική απαλλαγή από φίδια, τρωκτικά, ιπτάμενα και βαδιστικά έντομα τα οποία προξενούν προβλήματα στην υγεία μας αλλά και στη καθημερινότητα μας.
 • Απρόσκοπτη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τήρηση του φακέλου παρασιτοκτονίας που επιβάλλεται να έχουν με βάση την ελληνική νομοθεσία.
 • Εγγυημένο αποτέλεσμα καθώς η εφαρμογή γίνεται από τον υπεύθυνο Γεωπόνο, ειδικά εκπαιδευμένο στην καταπολέμηση παρασίτων.
 • Η εταιρία μας διαθέτει άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους (8228/04.07.2017) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 • Εφαρμόζει το Σύστημα Διαχείρισης για την Ποιότητα των Υπηρεσιών σύμφωνα με το νέο Πρότυπο EN ISO 9001 (Letrina S.A.).
 • Η EPESTCONTROL είναι από τις λίγες εταιρίες στη χώρα μας που είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το πρότυπο EN 16636 (Letrina S.A.).

Το ΕΝ 16636 είναι το Ευρωπαϊκό Πρότυπο για τις επιχειρήσεις στον τομέα διαχείρισης παρασίτων και επιβλαβών οργανισμών.

Το Σήμα Ποιότητας PCC ενσωματώνει τα βασικά σημεία, τα πλέον κρίσιμα χαρακτηριστικά των Συστήματος Διαχειρισης Ποιότητας ISO 9001:2015 και Παροχής Υπηρεσιών Παρασιτοκτονίας, ΕΝ 16635:2015.

Καλέστε μας

Επικοινωνήστε μαζί μας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και μαζί θα βρούμε τη οριστική του λύση στην οικονομικότερη τιμή. Η επιχείρηση μας εγγυάται για την ποιότητα των προϊόντων που θα χρησιμοποιήσει και την αποτελεσματικότητα για όλες τις υπηρεσίες απεντόμωσης, απολύμανσης και μυοκτονίας που θα εφαρμόσει. Παρέχουμε πιστοποιητικό απεντόμωσης και μυοκτονίας είτε σε ιδιώτες πχ. πολυκατοικίες, είτε σε επαγγελματίες πχ. φούρνους, καταστήματα κ.α.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και μαζί θα βρούμε τη οριστική του λύση στην οικονομικότερη τιμή.

Η επιχείρηση μας εγγυάται για την ποιότητα των προϊόντων που θα χρησιμοποιήσει και την αποτελεσματικότητα για όλες τις υπηρεσίες απεντόμωσης και απολύμανσης που θα εφαρμόσει.
Παρέχουμε πιστοποιητικό απεντόμωσης και μυοκτονίας είτε σε ιδιώτες πχ. πολυκατοικίες, είτε σε επαγγελματίες πχ. φούρνους, καταστήματα κ.α.

Call Now ButtonΚαλέστε μας!