Έντομα Αποθηκών

Τι είναι τα έντομα αποθηκών?

Ως έντομο αποθηκών ορίζεται το έντομο που α) προκαλεί ζημιά στα αποθηκευμένα προϊόντα, και β) μπορεί να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί σε χώρους που φιλοξενούν τέτοια προϊόντα. Τα έντομα είναι υπεύθυνα για το 59% των απωλειών σε αποθηκευμένα προϊόντα.

Κατηγορίες εντόμων αποθηκών

 • Πρωτεύοντα είδη (ικανά να προσβάλλουν ακέραιο προϊόν πχ. κάνουν τρύπες στους σπόρους): Sitophilus spp., Rhyzopertha dominica, Sitotroga cereallela, Brachidae
 • Δευτερεύοντα είδη (προσβάλλουν προϊόν ήδη προσβεβλημένο ή μηχανικά σπασμένο): Tribolium spp., Oryzaephilus spp., Cryptolestes spp., Pyralidae
 • Μυκητοφάγα είδη (τρέφεται από μύκητες, δείκτης κακής υγιεινής σε χώρο και προϊόν): Mycetophagidae, Cryptophagidae
 • Αποσυνθέτες (τρέφονται από αποσυντιθέμενες ύλες ζωϊκής ή φυτικής προέλευσης): Μυκητοφάγα, Dermastidae
 • Παρασιτοειδή και αρπακτικά (ωφέλιμα-τρέφονται από άλλα έντομα): Hymenoptera, Hemiptera
 • Επισκέπτες (βρίσκονται συνήθως τυχαία στον χώρο): Ακρίδες, γρύλλοι

Τι προκαλούν?

 • Ποσοτική ζημιά
 • Ποιοτική ζημιά
 • ΄΄Ψυχολογική΄΄ ζημιά
 • Οικονομική ζημιά μέσω των κανόνων διακίνησης και εμπορίας

Πως τα αντιμετωπίζουμε?

Για την αντιμετώπιση των εντόμων αποθηκών πραγματοποιείται απεντόμωση και εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι:

 1. Έγκαιρη ανίχνευση: Χρειάζεται να γίνει από πτυχιούχο Γεωπόνο με μεγάλη εμπειρία στην ανίχνευση και στην καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών. Συνήθως χρειάζονται 4-6 επισκέψεις στον χώρο για την οριστική εξάλειψη του προβλήματος. Βασίζεται στον οπτικό έλεγχο, έλεγχο συνθηκών, δειγματοληψία και στη χρήση παγίδων.
 2. Εφαρμογή εντομοκτόνων: Αφορά την χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων για αποθηκευμένα προϊόντα με εγγυημένη αποτελεσματικότητα. Αναφερόμαστε σε ψεκασμούς εντομοκτόνων, στη χρήση καπνογόνων εντομοκτόνων (υποκαπνισμός) στο χώρο προσβολής.
 3. Πρόληψη:

– Καλή καθαριότητα όλων των χώρων πριν την επιθεώρηση-εφαρμογή και διατήρηση της στη συνέχεια.

– Σωστή κατασκευή αποθήκης

– Υγιεινή υπαλλήλων αποθήκης

– Ξήρανση συγκεκριμένων αποθηκευτικών προιόντων

– Σωστή υγρασία (για τα αποθηκευμένα δημητριακά η υγρασία πρέπει να μην ξεπερνά το 13 %, ενώ η ψύξη κάτω από τους 15 ο C προστατεύει και από τα έντομα).

– Ερμητική αποθήκευση

– Μικρός χρόνος αποθήκευσης

– Συσκευασία (insect-proof)

-Το δάπεδο, οι τοίχοι και η οροφή να έχουν καλή στεγανοποίηση (κλειστά παράθυρα, τοποθέτηση πλέγματος), να είναι λεία και οι γωνίες που σχηματίζουν μεταξύ τους να είναι στρογγυλεμένες. Επειδή το σώμα των εντόμων είναι πολύ ελαστικό, η σίτα πρέπει να είναι πολύ μικρότερη από το μέγεθος του ακμαίου ≤1mm.

 1. Παγίδες κόλλας για δειγματοληψία και μερική καταπολέμηση

Γιατί να προτιμήσετε την EPESTCONTROL?

 • Εγγυόμαστε για την οριστική απαλλαγή από φίδια, τρωκτικά, ιπτάμενα και βαδιστικά έντομα τα οποία προξενούν προβλήματα στην υγεία μας αλλά και στη καθημερινότητα μας.
 • Απρόσκοπτη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τήρηση του φακέλου παρασιτοκτονίας που επιβάλλεται να έχουν με βάση την ελληνική νομοθεσία.
 • Εγγυημένο αποτέλεσμα καθώς η εφαρμογή γίνεται από τον υπεύθυνο Γεωπόνο, ειδικά εκπαιδευμένο στην καταπολέμηση παρασίτων.
 • Η εταιρία μας διαθέτει άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους (8228/04.07.2017) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 • Εφαρμόζει το Σύστημα Διαχείρισης για την Ποιότητα των Υπηρεσιών σύμφωνα με το νέο Πρότυπο EN ISO 9001 (Letrina S.A.).
 • Η EPESTCONTROL είναι από τις λίγες εταιρίες στη χώρα μας που είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το πρότυπο EN 16636 (Letrina S.A.).

Το ΕΝ 16636 είναι το Ευρωπαϊκό Πρότυπο για τις επιχειρήσεις στον τομέα διαχείρισης παρασίτων και επιβλαβών οργανισμών.

Το Σήμα Ποιότητας PCC ενσωματώνει τα βασικά σημεία, τα πλέον κρίσιμα χαρακτηριστικά των Συστήματος Διαχειρισης Ποιότητας ISO 9001:2015 και Παροχής Υπηρεσιών Παρασιτοκτονίας, ΕΝ 16635:2015.

Καλέστε μας

Επικοινωνήστε μαζί μας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και μαζί θα βρούμε τη οριστική του λύση στην οικονομικότερη τιμή. Η επιχείρηση μας εγγυάται για την ποιότητα των προϊόντων που θα χρησιμοποιήσει και την αποτελεσματικότητα για όλες τις υπηρεσίες απεντόμωσης και απολύμανσης που θα εφαρμόσει. Παρέχουμε πιστοποιητικό απεντόμωσης και μυοκτονίας είτε σε ιδιώτες πχ. πολυκατοικίες, είτε σε επαγγελματίες πχ. φούρνους, καταστήματα κ.α.

Ενδεικτικό Κοστολόγιο:

– Απεντόμωση Διαμερίσματος 80 τ.μ. σε Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη: 50,00€ πλέον φ.π.α..

– Απεντόμωση Μονοκατοικίας έως 150 τ.μ. εντός Λεκανοπεδίου Αττικής: 90,00€ πλέον φ.π.α..

(αφορά τον έλεγχο και τον ψεκασμό εξωτερικών και εσωτερικών χώρων)

Επικοινωνήστε μαζί μας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και μαζί θα βρούμε τη οριστική του λύση στην οικονομικότερη τιμή.

Η επιχείρηση μας εγγυάται για την ποιότητα των προϊόντων που θα χρησιμοποιήσει και την αποτελεσματικότητα για όλες τις υπηρεσίες απεντόμωσης και απολύμανσης που θα εφαρμόσει.
Παρέχουμε πιστοποιητικό απεντόμωσης και μυοκτονίας είτε σε ιδιώτες πχ. πολυκατοικίες, είτε σε επαγγελματίες πχ. φούρνους, καταστήματα κ.α.

Call Now ButtonΚαλέστε μας!